Friday, May 8, 2020
Ekologiczne jednorazówki - sposób na odpowiedzialną majówkę
Maj to czas sprzyjający spędzaniu wolnego czasu na zewnątrz. Większość rodaków stara się go aktywnie wykorzystać nawet w czasie koronawirusowej pandemii. Często aktywność ta sprowadza się do grilla w przydomowym ogródku, w ściśle ograniczonym rodzinnym gronie.
W przypadku takich spotkań warto pamiętać o zachowaniu szacunku dla otaczającej nas przyrody. Poza oczywistymi kwestiami takimi jak sprzątanie i ostrożność podczas obchodzenia się z ogniem, warto również pomyśleć jak nie generować zbędnych śmieci, które będą rozkładać się po użyciu setki lat. Z pomocą mogą przyjść tutaj ekologiczne talerze jednorazowe. Są one w pełni biodegradowalne, ich rozkład trwa bardzo krótko bo zazwyczaj są produkowane z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych materiałów. Przykładem mogą być tutaj talerze z trzciny cukrowej. Posiadają one bardzo dopracowaną estetykę, cieszą oko w trakcie użycia.
Zastosowanie naturalnych materiałów w żaden sposób nie wpływa na ich finalną użyteczność. Mogą być bezpiecznie stosowane w piekarnikach, zamrażarkach czy mikrofalówkach. Ich doskonałym uzupełnieniem są sztućce z trzciny cukrowej. Są one bardzo twarde, nie wpływają też w żaden sposób na to w jaki sposób będziemy odbierać smak spożywanej potrawy. Jeśli chodzi o napoje, to warto zaopatrzyć się w kubki ekologiczne stworzone z papieru, który ulega bardzo szybkiej biodegradacji. Taki zestaw do grilla sprawi, że będziemy mogli bez wyrzutów sumienia wyrzucić wszystkie odpadki. Będziemy mieli pewność, że w bardzo szybkim tempie ulegną one rozkładowi i nie wrócą do nas w postaci plastikowych drobinek ukrytych w naszym śniadaniu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Też jestem za tym żeby wykorzystywać opakowania ekologiczne . Jeśli prowadzicie biznes i szukacie najlepszych opakowań, na przykład do gastronomii to ekologiczne, papierowe opakowania to będzie najlepsza decyzja. Klienci też na pewno docenią taki wybór. Coraz więcej osób zwraca na to uwagę.
ReplyDelete